BeeldenAtelier Wenum Wiesel en de beeldentuin.
Hogekampweg 68, 7345EJ, Wenum Wiesel (Apeldoorn)


       

Zen meditatie bij Maha Karuna Ch'an in Apeldoorn en Zutphen

Waarom op deze site over beeldhouwen een pagina gewijd aan zenmeditatie?

Ik vertel al jaren aan mensen die geinteresseerd zijn in beeldhouwen, dat beeldhouwen naast een heleboel andere dingen ook een vorm van meditatie kan zijn. Ik kan vaak nogal druk zijn maar als ik bezig ben met beeldhouwen, dan daalt er meestal een rust over mij heen. Als ik beeldhouw kan ik me op het kleine, de details concentreren. Eigenlijk blijft alleen de aandacht op dat stukje beeld over waar ik dan mee bezig ben. Ik voel me dan achteraf als in een meditatieve staat. En dat doet me, naast het enthousiasme over het (samen) hakken en naast de blijdschap van dat het beeld steeds meer gestalte krijgt, heel goed.

Begin 2016 heb ik het mediteren na een hele lange tijd weer opgepakt. En daar ben ik ook ontzettend blij mee. Ik voel me nu verbonden met de zen meditatiegroep 'Maha Karuna Chan'. Dat is een informele en fundamenteel open sangha (boeddhistische gemeenschap) van leken. Op individuele basis en binnen een individueel traject, wijden zij zich aan hun zenweg en de integratie daarvan in hun leven. In Apeldoorn en Zutphen (om en om) is er donderdag een zenavond met 2 maal een zazen (zitmeditatie) van een half uur en een kinhin (loopmeditatie) van 2 maal een kwartier. Meestal is er een toespraak van Ronald de Caluwe (Apeldoorn) of een teisho van Ton Lathouwers.

Prof. dr. Ton Lathouwers (1932) studeerde wis en natuurkunde, en Slavische talen en letterkunde. Hierna volgde hij gedurende vier jaar een studie vergelijkende cultuur en godsdienstwetenschappen over de ontmoeting tussen Oost en West. In 1968 werd Ton Lathouwers benoemd tot gewoon hoogleraar Russische letterkunde te Leuven, met een nevenopdracht aan de theologische faculteit: religieuze thematiek in de moderne literatuur. In 1987 verkreeg Ton Lathouwers zijn officiele autorisatie (transmissie) als leraar Chinese Rinzai Chan van de Chinese Chanmeester Teh Cheng. Sindsdien begeleidt hij zengroepen in Nederland, Belgie en Zweden.

Wil je meer informatie hierover, dan kan je dat vinden in de genoemde websites Maha Karuna Ch'an en samenzitten .

Hieronder enige haiku's van mij:

De plek, eindelijk
De rust vanzelfsprekend daar
Niets meer vasthouden

Zoekend naar stilte
Weg met alles wat mij maakt
Een nieuw begin

Maar wat is zen
Als er geen gedachten zijn
Het ware zelf

Altijd maar pijn
Wat je overkomt of niet
Laat alles gaan

Dealtjes met god
Worden door niemand gehoord
Praat met mensen

Wie zonder zonden
De eerste steen gaat gooien
Heeft niets geleerd